​​​

KÜRESEL SALGIN SÜRECİNDE ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN DURUMU DÜNYA GÜNDEMİNE TAŞINDI

23 Ocak 2020

 

Küresel salgın sürecinde engelli öğrencilerin durumu Yükseköğretim Kurulunun çalışmalarıyla Dünya gündemine taşındı. Tüm dünyada ilgiyle takip edilen, yükseköğretime ilişkin haberleri içeren University World News’de World Blog olarak verilen haberde, küresel salgın sürecinde engelli öğrencilerin yükseköğretime erişimi, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

University World News’de yer alan yazıda önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora dahil tüm derecelerde erişilebilirliğin sağlanması ve öğretim elemanlarında farkındalığın arttırılmasına dikkat çekildi. Yazıda ayrıca YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu tarafından yapılan anketten ve Türk Yükseköğretiminde engelli öğrenciler için yapılan çalışmalardan da bahsedildi.

YÖK-Engelsiz Üniversite Ödülleri’nin iyi uygulama örneği olarak olarak ele alındığı haberde ödüllerin; mekanda erişilebilirlik, eğitimde erişilebilirlik ve sosyo-kültürel faaliyetlerde erişilebilirlik alanlarında verildiği belirtiliyor. Engelsiz Üniversite Ödülleri’ne ilişkin haberde şu ifadelere yer verildi: “Bu ödülleri alabilmek için yüzlerce kriterin karşılanması gerekiyor. Üniversiteler yıl boyu çalışarak engelleri kaldırmak üzere çalışmalar yaparak hazırlanıyor ve yıl boyu farkındalık sürüyor. İşitme engelli, otizm spektrum bozukluğu veya epidermolisis bullosa gibi kronik hastalıklara bağlı engeller, bedensel engellilere ve görme engellilere göre üzerinde daha az durulan gruplar, bu bireyler için yapılacak erişilebilirlik çalışmalarının da farklı olması gerekiyor.”

Küresel salgın sürecinde eğitimde kullanılan yeni yöntemler, çevirim içi dersler, derslerde içerik zenginleştirme ve yeni teknolojilerin eğitimde erişilebilirliğin artmasına katkı sağlayacağı öngörülüyor. Yazıda ayrıca çevirim içi sunumlarda büyük yazı karakteri ve karşıt renklerin kullanılması, ders materyallerinin zengin sunum şeklinde paylaşılması gibi ufak değişikliklerin bile bu öğrenciler için erişilebilirliği arttırıcı olduğu belirtiliyor. Özellikle küresel salgın süresince otizm spektrum bozukluğu gibi tanıları olan bireylerin aileleriyle temasın da önemi vurgulanıyor.


Yazı için tıklayınız.

https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20210119103539813