ERİŞİLEBİLİR ÜNİVERSİTELER SEMİNERLERİ'NİN İKİNCİSİ ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ'NDE DÜZENLENDİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce engellilere yönelik erişilebilirliğin önemini üniversitelere aktarmak amacıyla düzenlenen "Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri"nin ikincisi, 24 Ekim 2017 tarihinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Seminer Ankara ve çevre illerden üniversitelerin Rektör Yardımcıları, yapı işleri birimlerinde görevli teknik personel, engelli öğrenci birimi temsilcileri ve Kurulumuz Engelli Biriminin katılımıyla gerçekleşti.

Seminerin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Vehbi Çelebi yaptı. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi açılışta yaptığı konuşmada, "Erişilebilirliğin sağlanması üniversitelerin de dahil olduğu tüm kurumlarca hakkıyla yerine getirilmesi gereken birer yükümlülük, hızlı bir şekilde halledilmesi gereken bir konu olduğunu, kurumlarımıza yükümlülüklerini hatırlatmak ve yapılması gerekenler konusunda destek olmak üzere bu seminerleri planladıklarını, seminerlerin ilkinin 21 üniversitenin katılımıyla Erzurum'da başladığını, İstanbul ve İzmir'de de devam edeceğini belirterek "Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri"nin üniversitelere erişilebilirliğin önemini aktarmak ve üniversitelerle Bakanlıkları işbirliğini arttırmak amacıyla gerçekleştirilecek seminerlere toplamda 144 üniversiteden katılımcı sağlanacağını bildirdi.

Açılış konuşmasında söz alan Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu ve Engelli Öğrenciler Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, üniversiteler ve eğitim programlarının erişilebilir olmasının engelli öğrenciler ve aileleri için son derece önemli olduğunu ve bu konuda başarılı çalışmaları olan üniversitelerin bulunduğunu vurgulayarak Yükseköğretim Kurulunca üniversitelerde engelli ve erişilebilirlik farkındalığını arttırarak erişilebilirliğin yaygınlaşmasına karar verildiğini ifade etti. Farkındalık çalışmaları kapsamında, 2016 – 2017 "eğitim öğretim" yılını "engelsiz erişim", 2017 – 2018 yılını ise "engelsiz eğitim" başlıkları altında çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Koçak Tufan, bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Katılımcılara Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığınca aşağıda yer alan sunumlar yapıldı: